World Day of Prayer Questions and Answers

Question 1: Can print materials, only, be ordered for World Day of Prayer 2021?

Answer:  No.  We have created standard WDP Packets that contain both printed materials and a video copy of our one hour service.  Click here for more details.


Question 2: Can I order WDP items by mail and pay by cheque?

Answer: No.  Our store on wicc.org requires debit or credit information. Please do not send orders by mail.


Question 3: Will you send me the printed material for our World Day of Prayer 2021 in the mail? We want our usual order for 50 people.

Answer: No, WICC is not printing and shipping WDP materials, as usual, this year. There are standard WDP packets available through the website store, but we do not have the capacity to fill custom orders.

For the past 3 years, WICC has been gradually moving to online resources and orders from the website store.

As a result of COVID-19, this transition has been accelerated. WICC staff are currently working from home to support everyone as best as possible.

All World Day of Prayer resources (including the service booklets) are available FREE to download to WDP Service Coordinators who register on the WICC website.

At this time, it seems very unlikely that large groups will be able to gather in person as usual due to the pandemic. If this is possible in your area and COVID-19 protocols will be followed, then churches are welcome to print the resources needed.

As an alternative solution, WICC has produced a one-hour full-service video. This will be available on the WICC website in February 2021 or you can order a packet from the online store which includes printed material for a household or group of 5 people.

Please promote this video in your community so that we can join together in prayer and prayerful action while keeping everyone safe in this pandemic.


Question 4: If I download the service video, how do I incorporate it into a Zoom service?

Answer: Click on World Day of Prayer button, and then How to Coordinate.  Read the document 5A. Preparing for a 2021 WDP service using a FULL-LENGTH SERVICE VIDEO for a group

How to Play a Video in Zoom 

  1. Open the video you want to play. …
  2. Log into your Zoom account.
  3. When you are ready to play the video, click the Share Screen button on your Zoom control panel.
  4. Select the video from the menu of options in the “Select a window or an application that you want to share” box.
  5. Play the video.

 Note: A separate document with screenshots of this process is available. CLICK HERE


Question 5: What format is the service video in?

Answer: The full-length one-hour service video will be available in DVD, USB memory stick and online formats.

DVDs and USBs memory sticks may be ordered now.  They will be mailed from the WICC office (Toronto) by mid-January of 2021.

The online version of the service video will be launched on wicc.org on February 15, 2021.  https://wicc.org/world-day-of-prayer/how-to-participate/


Question 6:  Do I need a paid Zoom account to have a Zoom WDP service?

Answer: The World Day of Prayer service was designed to last approximately one hour.

FREE Zoom accounts hold up to 100 participants with a 40-minute maximum for group meetings.

Go to https://zoom.us/pricing for more information.  Check with your church to see what type of Zoom account they have in place.


Question 7:  Are there other video conference platforms that I could use for a service?

Answer: Yes.  Many churches broadcast their service via YouTube, Facebook live, and Microsoft Teams.


Question 8: Do people have to register as coordinators to access the World Day of Prayer service video?

Answer:  No, just go to wicc.org after February 15 and follow the link!


2 comments on “World Day of Prayer Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *